Çift Balon Enteroskopi (DBE)

Çift Balon Enteroskopi Nedir?

Çift balon enteroskopi yada daha bilinen adı ile Double balon enteroskopi (DBE), bütün gastrointestinal yolu görmek için kullanılan endoskopik bir tekniktir. Özellikle normal Endoskopi ve kolonoskopi ile ulaşılamayan derinlikteki ince bağırsak segmentlerini görmek ve bu bölgedeki hastalıkların tanısını koymak ve tedavisini yapmak için kullanılır.

Çift Balon Enteroskopi Nasıl Yapılır?

Teknik olarak çift balon enteroskopi uç kısmında şişirilip indirilebilen bir balon bulunduran yaklaşık 2 metre uzunluğundaki bir endoskopi cihazı ve bu cihazın üzerine kayacak şekilde yerleştirilmiş ve yine uç kısmında balon bulunduran bir over tüp (endoskopun üzerinden ileri geri kayabilen ucunda olan üst tüp) ten oluşur. Balonların biri şişirildiğinde endoskop cihazını veya over tüpü o bölgede sabit tutmaya yarar böylece diğer aparat daha rahat ileriye gider. Zaman zaman her iki balon yan yana şişik vaziyette iken ikisi birden geri çekilerek kısaltma uygulanır ve ince bağırsak segmenti hem kısaltılır hem de bir miktar düzleştirilir. Bu sayede daha ilerilere gitmek mümkün olur.
Çift balon enteroskopi
1.Adım: İnce barsağa girilir
Çift balon enteroskopi
2.Adım: ilk balon şişirilip sabitlenir. Klavuz tel ilerletilir.
Çift balon enteroskopi
3.Adım: ilerlenilen klavuz telin ucunda ikinci balon şişirilip sabitlenir
Çift balon enteroskopi
4.Adım: İlk balon indirilir
Çift balon enteroskopi
5.Adım: Endoskop ikinci balona kadar ilerletilir.

Bu adımların tekrar tekrar uygulanmasıyla ince bağırsak içerisinde kontrollü bir ilerleme sağlanır.

İşlem sedasyonu altında uyutularak yapılır yaklaşık 1 ila 3 saat sürebilir. Çift balon enteroskopi üstten Ağız yoluyla yapılabildiği gibi şüpheli lezyonlar ince bağırsağın distal kısımlarında ise kolonoskopik yolla da yapabilmektedir. Şüpheli lezyonların üst taraftan mı yoksa alt taraftan mı yaklaşılacağına genellikle işlem öncesinde yapılan kapsül endoskopi ile karar verilir. Kapsül endoskopi yapılmadan çift balon enteroskopi yapılması uygun görülmez. Çift balon entereskopinin işlem öncesinde ne için yapılacağına karar verilmiş olması gerekir. Öylesine yapılacak bir işlem değildir. Zira perforasyon, kanama, akut pankreatit ve enterit gibi bazı önemli komplikasyon riskleri vardır.

Çift Balon Enteroskopi Neden Yapılır?

Çift balon enterokopi aşağıdaki durumlarda Endoskopi ve kolonoskopi ile kolayca ulaşılamayan ince bağırsak segmentlerini incelemek için uygulanır.
  • Diğer teknikler kullanıldığı halde Sebebi bulunamayan kan kayıplarının araştırılmasında
  • Diğer teknikler kullanıldığı halde açıklanamayan karın ağrılarının araştırılmasında
  • Kanamaya sebep olan anjiyodisplazi odaklarının argon plazma koagülasyonuile tedavisinde.
  • intestinal poliplerin polipektomi ile alınmasında
  • mukozal hasarlar ve crohn hastalığı gibi durumların tanısı için biyopsi almakta.
  • ince barsak tümörlerinin ameliyat öncesinde bölgeye spot marker denilen kacı boyalar ile işaretlerenek ameliyatın laparoskopik olarak yapılmasını sağlamakamacıyla
  • mide ameliyatı ile anatomisi değişmiş kişilerde  ERCP gerektiğinde

Değişmiş sindirim sistemi anotomisinde Çift Balon Enteroskopi ile ERCP

Billroth II ve diğer gastrik bypass operasyonlarından geçiren hastalarda safra yolları ağzına ulaşmak değişmiş anatomi nedeniyle normal ERCP cihazı ie mümkün olmamaktadır. Çift balon enteroskopi ile değişmiş ince barsak anatomisi üzerinden ilerlemek mümkün olabilir ve safra taşları çıkarılabilir.

normal mide
Normal Mide
Billroth 2
Billroth II
gastrik bypass
Gastrik bypass

Çift Balon Enteroskopi ile PEJ Tüpü Takılması

Değişik nedenlerle mideden beslenemeyen ve PEG tüpü ile beslenmeyi de tolere edemeyen hastalarda çift balon entersokopi ile daha aşağıya jejunum bölgesine de perkütan endoskopik jejunostomi tüpü takılabilmektedir. Aynen peg tüpünde olduğu gibi hasta dışarıdan tüp içinden geçirilen gıdalarla direkt ince barsağa gıda ulaştırılması ile beslenebilmektedir.  Burada daha önce çift balon enteroskopi bir hastamıza yaptığımız PEJ beslenme tüpünün takılması videosunu izleyebilirsiniz.

Çift Balon Enteroskopi - Sık Sorulan Sorular

Çift Balon Enteroskopi işlemi ne kadar sürer? 

  • DBE işlemleri ortalama 1- ila 3 sat sürebilir.

Çift balon enteroskopi öncesinde ne yapılmalıdır?

  • Çift balon enteroskopi işleminden önce hastanın kapsül endoskopisi veya diğer metodlar ile niçin yapılacağı belirlenmelidir.
  • Hasta eğer kullanılıyorsa, kan sulandırıcı ilaçların doktor gözetiminde ameliyattan en az 5-7 gün önce kesilmesi ve ameliyat günü hastaların en az 7 saat aç kalması gerekir.
  • Çİft balon enterokopi aşağıdan anüs ten yapılacak ise kolonoskopi hazırlığı önceden yapmak gereklidir.

Çift balon enteroskopi (DBE) işleminin riskleri var mıdır?

  • Çift balon enteroskopi işlemi genel olarak güvenli kabul edilir. Gaz distansiyona bağlı işlem sonrası birkaç saat sürebilen basınç hissi veya sancı olabilir. Karbondioksit gazı kullanımında bu durum daha az olacaktır. Bunların dışında az da olsa görülebilen önemli yan etkiler kanama, delinme ve akut pankreatit olarak sayılabilir.

Çift balon enteroskopi işleminden sonra hastanede yatış oluyor mu?

  • Hastalar genel olarak aynı gün taburcu edilebilir

Çift balon enterosokopi sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

  • ilk bir kaç içinde giderek artan karın ağrısı oluyorsa akut pankreatit gelişme şüphesi için kanda amilaz bakılması ve delinme riski açısından ayakta direkt karın grafisi veya kontrastsız tüm batın BT çekilerek karın içinde serbest hava varlığı araştırılır.