Endoskopi Nedir, Nasıl yapılır?
Endoskopi işlemi, sindirim sistemini oluşturan iç organların cerrahi bir müdahale gerektirmeksizin ağızdan girilerek incelenmesidir. Endoskopi işleminde başlıca incelenen organlar yemek borusu, mide ve onikiparmak (kalın) bağırsağıdır.
Endoskopi cihazının ucunda bir kamera bulunur. Yaklaşık bir metre uzunluğundadır ve esnek bir yapıya sahiptir. Endoskopi cihazının ucunda bulunan kamera sayesinde hastalıkların teşhisinin konulmasının yanında endoskobun ucuna eklemlenen aparatlarla biyopsi alınması ve kimi tedavilerin yapılması da sağlanmaktır.
Fiyat, işlem bilgisi ve randevu için
>>İÇİNDEKİLER
Endoskopi Hangi Durumlarda Yapılmalıdır ?
Endoskopi işlemi yemek borusunda, midede veya kalın bağırsakta oluşan yaraların, poliplerin veya tümörlerin tanısında ve tedavisinde uygulanır. Bunun dışında biyopsi için de uygulanan bir işlemdir.
Birçok şikayet nedeniyle endoskopi teşhisine ihtiyaç duyulabilir.
- Kronik karın ağrısı
- Reflü
- Mide ülseri
- Sürekli mide bulantısı
- Ağız kokusu
- Yutkunma zorluğu
- Yemek borusu ülserleri
- Kronik ishal veya kabızlık
- Enfeksiyonlar
- Tümörler
- Polipler
- Safra kesesi taşları
- Anormal kilo kaybı
- Sindirim sistemi rahatsızlıkları
Endoskopi cihazının ucuna eklemlenen özelleşmiş aparatlarla tedavi için de kullanılmaktadır.
- Yemek borusunda meydana gelen daralmaları açmakta
- polip alınmasında
- safra kesesinin alınması
- sıvı birikmelerinin alınmasında

Endoskopi İşlemi Öncesi Hazırlık Nasıl Yapılır ?
Endoskopi işlemi öncesinde hastanın yapması gereken belli başlı hazırlıklar vardır. Bunlar doktorunuz tarafından size işlem öncesinde anlatılır.
Endoskopi olacak hasta bir önceki geceden itibaren yemek yememeli ve bir şey içmemelidir. Endoskopi ile hastanın midesi veya kalınbağırsağı incelemesi yapılacaksa işleme mutlaka aç gelinmesi gerekmektedir. Aksi takdirde işlemde istenilen netlik ve kesin tanıların konulmasında zorluklar yaşanabilir.
Endoskopi İşlemi Nasıl Yapılır ?
Boğaz Uyuşturulması
İşleme başlamadan önce ağız ve boğazın arka kısımları lokal anestetik sprey ile uyuşturulur. sprey bu bölgeye püskürtülerek uygulanır. Daha sonra hasta sol yan tarafına yatırılır.
Sedasyon
Damardan verilen sedoanaljezi ilaçları ile hasta yakın takip altında uyutulur. Sedoanaljezi ile uyutulan hasta parmaktan pulse oksimetre cihazı ile parsiyel oksijen basıncı takip altına alınır. Aynı zamanda monitörde hastanın kalp ritmi de bu esnada izlenmektedir. tanısal bir endoskopi işlemi 2 ila 4 dakika arasında sürer.


İşlem Esnasında Yapılanlar
Endoskopi işlemleri esnasında genel olarak korpus dediğimiz gövde bölümünden ve midenin çıkışına yakın Antrum denilen bölgelerden endoskopi kanalının içerisinden geçirilen biyopsi forsepsi denilen küçük cihaz ile patolojik inceleme için biyopsi parçaları alınır. Alınan parçaların incelenmesi ile mide yüzeyinde helikobakter pilori bakterisinin varlığı, gastritin şiddeti, intestinal metaplazi var olup olmadığı genel olarak değerlendirilir.
Onikiparmak bağırsağının yani duodenum denilen bölgenin birinci kısmına bulbus denir. Bulbus üst gastrointestinal sistem kanamalarının en sık olduğu bölgedir. Aktif kanaması olan hastalarda endoskopi sırasında skleroterapi denilen metot ile kanamaları durdurulabilir. Skleroterapi işlemi cihazının kanal boşluğundan geçirilen skleroterapi iğnesi aracılığı ile kanayan bölge etrafına ve ortasına yapılan yakıcı sklerozan solüsyon enjeksiyonu ile yapılır.
Gastroskopi işlemi esnasında daha birçok tedavi edici işlemler kolayca yapılabilmektedir. Midedeki poliplerin alınması, mide içerisinde zaman içinde oluşan bezoar denilen taşlaşmış gıdaların parçalanıp çıkartılması, yanlışlıkla yutulan yabancı maddelerin (toplu iğne, pil gibi) çıkartılması bunlara örnektir.
Endoskopi İşleminin Riskleri Var Mıdır ?
Endoskopi işlemi oldukça risksiz bir işlemdir. Endoskopi esasen hastanın sindirim sisteminin bu iş için özelleşmiş bir cihazla incelenmesidir. Endoskop cihazı oldukça esnek ve hassas bir yapıya sahip olduğu için hastaya zarar vermez. Dolayısıyla işlem sırasında olabilecek komplikasyon riskleri çok düşüktür.
Buna karşın bazı hastalarda endoskopi yan etkisi, birkaç gün sürebilen boğaz ağrısı veya anesteziye sebepli gelişen halsizlik şeklinde görülebilir. Her tıbbi işlem gibi endoskopinin de düşük olmakla birlikte riskleri bulunmaktadır.
- Mide yanması
- Karın ağrısı
- Kusma
- Nefes zorluğu gibi durumlar.
Endoskopi Sonrası Dikkat Edilmesi GerekenlerNelerdir ?
Sedoanaljezi için verilen ilaçlara göre hastanın derlenme süresi değişebilmektedir. Bazı sedasyon ilaçlarında derlenme süresi 30 ila 60 dakikayı bulabilir. Bir kısmında ise derlenme çok daha çabuk olacaktır. Ancak her halükarda bu hastalara o gün içerisinde araç kullanmamaları, imzalı işler yapmamaları veya sorumluluk gerektiren işler düzenlemeleri kuvvetle tavsiye edilmektedir.
İşlem sonrası hafif rahatsız edici belirtiler olabilir ancak kısa sürede geçecektir.
- Şişkinlik
- Boğaz ağrısı
- Kramp
Diğer sitemizden de inceleme yapabilirsiniz. Saglikdanis
Anlaşmalı Kurumlar
Özel Sigortalar
- Acıbadem Sigorta
- Axa Sigorta
- Mapfre Sigorta
- Allianz Sigorta
Anlaşmalı olduğumuz tüm özel sigortaları görmek için tıklayınız.
Kamu Kuruluşları
- SGK
- ES emeklilik
- PTT
- TBMM
Anlaşmalı olduğumuz tüm kamu kuruluşlarını görmek için tıklayınız.
Endoskopi Fiyatları - Özel Hastanelerde Endoskopi Fiyatları
Özel hastanelerde ve muayenelerde endoskopi için alınan fark uygulayan doktorun yetkinlik seviyesine göre (Uzman Dr. – Doçent Dr. – Profesör Dr. gibi) değişiklik gösterebilmektedir.
Endoskopi fiyatları 1500 – 6000 tl arasında değişebilmektedir.
Prof. Dr. Yusuf Akcan’ın işlem ücretlendirmesini öğrenmek için iletişime geçin.
+90 530 500 38 84 (sekreter)