
Gastrit
Gastritler genel olarak mide iç yüzeyinin yani mide mukozasının iltihabi hücreler tarafından zarar görmesi olarak tarif edilebilir. Kısaca mide yüzeyi iltihabı denebilir.
Helikobakter pylori denilen ve midede barınabilen tek mikrop gastritinde en sık sebebidir. Bunun dışında sık kullanılan ağrı kesicilerle aspirin gibi ilaçlar mide yüzeyinde iltihaba neden olabilirler. Ayrıca alkol kullanımı alkollerin yüksek kimyasal çözücülüğü nedeniyle mide yüzeyine zarar verebilmektedir.
Gastrit Belirtileri Nelerdir
Her zaman yakınma veya bulgu vermek zorunda değildir.
Ancak olduğu zaman
- yemek yediğinde mide de yanma dolgunluk hissi olabilir. yemeklerden sonra şikayetler artabilir veya azalabilir
- Kazınma , kemirilme hissi
- Bulantı
- Kusma
Gastrit için risk faktörleri
Bakteriyal enfeksiyon
Helikobakter pilori insanlarda Dünya çapında görülen en sık enfeksiyondur. Biyolojik özellikleri nedeniyle midede barınabilen tek mikropları denilebilir. eteğinden bu mikrobu taşıyan herkeste belirgin bir gastrit oluşmayabilir. Bakteriye karşı duyarlılığı belirleyen konakçının genetiği, diyet ve sigara gibi çevresel faktörler olabilmektedir.
Düzenli ağrı kesici kullanımı
Aspirin, ibuprofen and naproxen (apranax) gibi NSAİD grubu ilaçlar akut ve kronik gastrite sebep olabilir. Bu maddelerin kullanımı mide mukozasında koruyucu rol oynayan prostaglandin E yapımını engelleyerek mukozanın kanlanmasını bozar. mukozayı koruyan mukus tabakası üretimi kanlanma eksikliğinde dolayı yeterli olamaz. Bu durumda mide asidi veya safra gibi saldırgan sıvılara karşı mide yüzeyi savunmasız hale gelerek tahriş olur.
İleri yaş
Ileri yaşlarda midenin Mukoza kalınlığı daha incelmiş olmakta, atrofiye uğramaktadır. Bu ise, bu tip bir midenin dış etkenlere karşı daha hassas hale gelmesine neden olur. Ayrıca ileri yaştaki kişilerde helikobakter pilori sıklığı daha fazladı. Öte yandan otoimmun hastalıklar da bu yaş gruplarında daha fazla görülmesi nedeniyle otoimmun gastritlere daha fazla rastlanacaktır.
Aşırı alkol kullanımı
Alkol mide yüzeyini irrit eder ve erozyona uğratır. Bu ise bu bölgenin, mide asitine karşı daha dayanıksız olmasına sebep olur. Aşırı alkol tüketiminde akut gastrit gelişimi daha çok beklenir.
Stres
Büyük cerrahiler, travmalar, yanıklar ve şiddetli enfeksiyonlar akut gastrit oluşumuna sebep olurlar.
Otoimmun reaksiyonlar
Diğer otoimmün hastalıklarda olduğu gibi vücudun kendi savunma hücreleri mide yüzeyindeki hücrelere saldırıda bulunarak iltihap oluşumuna sebep olabilir. Bu duruma otoimmun gastrit denmektedir. Tip 1 diyabet, Haşimato hastalığı gibi diğer otoimmün hastalıklar sıklıkla eşlik eder. Otoimmün gastrit hastalarında yine sık görülen başka bir bulgu vitamin B12 eksikliğidir.
Diğer risk faktörleri
HIV/AIDS, Crohn hastalığı, parazit enfeksiyonlarda gaz oluşumuna neden olabilir.
Mide rahatsızlıkları hakkında daha fazla bilgi ve başkalarının sorduğu soruları görmek için diğer sitemizi ziyaret edebilirsiniz. saglikdanis.com
DİĞER MİDE HASTALIKLARI

MİDE KANSERİ
Mide Kanseri Mide Kanseri Nedir? Mide kanseri midenin iç yüzeyinden yıllar içerisinde gelişir. Tam olarak kanser dokusu gelişmeden önce kanser öncüsü sayılabilecek doku değişiklikleri de

HELİKOBAKTER PİLORİ
Helikobakter Pilori Helikobakter Pilori Nedir? Helikobakter pilori midede asidinde barınabilen hemen hemen tek bakteridir. Bu mikrobun kendisini mide asidinden koruyabilecek doğal özellikleri olması nedeniyle mide

GASTRİTLER
Gastritler genel olarak mide iç yüzeyinin yani mide mukozasının iltihabi hücreler tarafından zarar görmesi… Kısaca mide yüzeyi iltihabı…

MİDE ÜLSERİ
Mide Ülseri Nedir? Ülser mide yüzeyindeki örtü şeklindeki epitel dokusunun aşırı asit veya tahriş edici kimyasal nedeni ile soyulması, açılan yaranın derinleşmesi ile oluşan durumdur.

İNTESTİNAL METAPLAZİ
İntestinal metaplazi, mide yüzeyinin ince barsak yüzey hücreleri ile yer değiştirmesine denir. Mide kanserine az da olsa yatkınlık sağlar.