Helikobakter Pilori
Helikobakter Pilori Nedir?

helikobakter pilori mikrobuna bağlı şikayetler ve bulgular nelerdir?
Çocukluk çağlarında ilk bulaştığında hastalarda bulantı kusma karın ağrısı ve bazen ishal gibi genel bulgular gösterebilir. Herhangi bir tedaviye İhtiyaç olmadan genellikle akut enfeksiyon kendiliğinden düzelir. Birçok kişide akut enfeksiyon durumu hatırlanılamaz.
Daha sonraki zamanlarda hastaların çok büyük bir bölümü helikobakteri piloriye bağlı herhangi bir yakınma göstermez.
Mide veya onikiparmak bağırsağı ülseri olan kişilerde ise midede ekşime yanma, Yemekten sonra ağrı, hazımsızlık gibi şikayetler olur. Oniki parmak bağırsağı ülserine sebep oldu ise, açlıkta kazınma yemek yediğinde rahatlama gibi öykü verebilir. Ülseri olan kişilerde gece mide ağrısı ile uyandırma ve bazen sırta bele vuran ağrılar olabilir.
Genetik altyapısı uygun olan şeylerde mide kanserine yol açtığında ise halsizlik kilo kaybı kansızlık gibi bulgular öne çıkabilir.
mide veya oniki parmak barsağı ülseri veya kanserine bağlı hastalarda ülser kanamaları, mide çıkışında daralma veya tıkanma ülser zemininde bazen mide duvarında tam delinme ve delinmeleri sekonder karın boşluğunda peritonit dediğimiz iltihabı durumlar komplikasyon olarak karşımıza çıkabilir.
helikobakter pilori tanısı nasıl konulur?
Midede ekşime yanma hazımsızlık gaz ve şişkinlik gibi yakınmalaranız var ise helikobakter pilori açısından testedilmeniz gerekir.
bakteri testleri yapılırken hastaların son 2 haftadır antibiyotik ve Son bir haftadır Proton pompa inhibitörü almamış olması gerekmektedir. Aksi takdirde testlerin duyarlılığı düşmekte ve yalancı negatiflik artmaktadır.
Üre nefes testi
Helikobakter pilori tanısında altın standart kabul edilir. hastaya az miktarda radyoaktif olarak işaretlenmiş üre içeren gıda veya hap verilerek test yapılır. midesinde helikobakter pilori olan kişiler işaretlenmiş üreyi parçaladığından dolayı ortaya işaretlenmiş karbondioksit açığa çıkar. Bu işaretlenmiş karbondioksit nefes yoluyla dışarı atılırken bir kaba üflenerek nefes toplanır. burada işaretlenmiş karbondioksit tespit edilirse midede helikobakteri pilori var olduğu kabul edilir. Doğruluk oranı %99 lardadır.
Helikobakter pilori Dışkı Antijen testi (HPSA)
Mideden daha aşağıya yüzeyden dökülerek inen helikobakter pilori bakterisi dışkıda tespit edilebilir. Doğruluk oranı %95 lerdedir.
Kanda H. Pilori antikor testi
Alınan kan örneklerinde helikobakteri pilori bakterisine karşı antikorlar test edilir. Yukarıdaki Testere’nin aksine antikor testi sadece var olan enfeksiyon haline değil daha önce geçirilmiş ve iyileştirmiş enfeksiyon halini de gösterebilir. Bu nedenle geçirilmiş enfeksiyon veya aktif enfeksiyon halini ayıramaz.
H. Pilori Kültür testi
Mideden alınan doku örneklerinde laboratuvar ortamında kültür yapılır. Özellikle tedaviye dirençli vakalarda kişideki Helikobakter pilorinin hangi antibiyotiklere duyarlı olduğunu tespit etmek için kullanılır. Bakterisinin kültürde üretilebilmesi için özel ortamlar gerektiği için içinde sık uygulanan bir test değildir.
Hızlı üreaz testi
Değişik nedenlerle Endoskopi yapılan hastalarda mideden alınan biyopsi örneği üre içeren özel ticari testlerine yerleştirilir. dokuda helikobakter pilori var ise temas ettiği üreyi amonyağı çevirir. ortama konan indikatörler amonyak ile temasa geçince kırmızıya döner. Bu şekilde renk değişikliği oluşan örneklerde helikobakter pilori pozitiftir
helikobakter pilori nasıl tedavi edilir, kimler tedavi edilmelidir?
Mide şikayetleri olup helikobakter pilori test edilen ve tespit edilen kişiler tedavi edilmelidir.
Ancak yakınması olmayanlar ve ailesinde mide kanseri öyküsü bulunmayan kişiler test edilmemeli Ve tedaviye de gerek görülmemelidir.
Mide ülseri, onikiparmak bağırsağı ülseri, ailesinde mide kanseri öyküsü olanlar, MALT tipi mide kanseri olanlarda helikobacter pylori varlığı araştırılmalı ve mutlaka tedavi edilmelidir.
Helikobakter pilori tedavisinde kullanılan ilaçlar şunlardır:
- Proton pompa inhibitörleri
- Amoksisilin
- Klaritromisin
- Metronidazol
- Tetrasiklin
- Bizmut preparatları
- Levofloksasin
Proton pompa inhibitörü ve yanında bazen 2 bazen 3 antibiyotikten oluşan kombinasyonlarla tedaviler yapılır. tedavi süreçleri kombinasyon tipine göre 7, 10 yada 14 günlüktür. Ülkelerdeki antibiyotiklere direnç oranlarına göre kombinasyonlarda değişiklikler yapılabilmektedir.
tedavi sonrası gitti mi, ne zaman kontrol edilir?
Tedavi alındıktan en erken 4 hafta sonra tercihen 8 hafta sonra üre nefes testi veya helikobakter pilori dışkı Antijen testi ile mikrobun yok olup olmadığı test edilir.
DİĞER MİDE HASTALIKLARI

MİDE ÜLSERİ
Mide Ülseri Nedir? Ülser mide yüzeyindeki örtü şeklindeki epitel dokusunun aşırı asit veya tahriş edici kimyasal nedeni ile soyulması, açılan yaranın derinleşmesi ile oluşan durumdur.

GASTRİTLER
Gastritler genel olarak mide iç yüzeyinin yani mide mukozasının iltihabi hücreler tarafından zarar görmesi… Kısaca mide yüzeyi iltihabı…

İNTESTİNAL METAPLAZİ
İntestinal metaplazi, mide yüzeyinin ince barsak yüzey hücreleri ile yer değiştirmesine denir. Mide kanserine az da olsa yatkınlık sağlar.

MİDE KANSERİ
Mide Kanseri Mide Kanseri Nedir? Mide kanseri midenin iç yüzeyinden yıllar içerisinde gelişir. Tam olarak kanser dokusu gelişmeden önce kanser öncüsü sayılabilecek doku değişiklikleri de