
İnflamatuar Bağırsak Hastalıkları Hakkında Genel Bilgiler
İBH ile kastedilen hastalıklar ülseratif kolit (UK) ve Crohn hastalığı (CH) dır.
- UK, kalın bağırsakları tutan bir hastalıktır. Makata yakın rektum denilen bölgeden başlayarak, Baş tarafa doğru, proksimale doğru, yayılarak ve devamlı bir şekilde tutulum yaparak ilerleyen bir hastalıktır.
- UK, kalın bağırsağın içten dışa doğru tüm katmanlarını tutmaz. Bu özellik Crohn hastalığına aittir.
- Tuttuğu bölgelerde bir süreklilik vardır. atlayarak ilerlemez. Yani bir hastalıklı alan bir normal alan tekrar bir hastalıklı alan gibi bir dizilim göstermez.
- Klinikte kendini daha çok kanlı ishal olarak gösterir.
- Crohn hastalığı ülseratif kolit hastalığının aksine sadece kalın bağırsağı tutmaz, ağızdan makata kadar olan tüm gastrointestinal sistemi tutabilir.
- Tutulum yaptığı bölgelerde tüm katmanları etkileyebilir. Bu durum ülseratif kolitte daha çok mukozal yüzey tutulumu şeklindedir.
- Hastalıklı bölgeler yama tarzında atlayarak yerleşim gösterebilir. yani hastalıklı bölgeye sonra normal bir bölge daha sonra tekrar hastalıklı bir belge görülebilir.
İnflamatuar bağırsak hastalıklarında doğurganlık, gebelik ve emzirme
- Hastalığın remisyonda olduğu dönemlerde gebeliğe olumsuz bir ikisinin olmayacağı kabul edilir.
- Ancak aktif hastalığı olan kişilerde hem ilaçlara bağlı hem de hastalığa bağlı geçirilen cerrahiler nedeniyle kısırlığa yani infertiliteye yol açabilme potansiyeli vardır.
- Aktif Crohn hastalığı olan bayanlarda fallopian tüplerinde ve yumurtalıklardaki iltihap nedeniyle ve ağrılı ilişki nedeniyle gebe kalma oranları düşebilir.
- Metotreksat ve Sulfasalazin erkeklerde sperm kalitesini düşürür, oligospermi yapabilir. İlaç bırakıldığında bu durum düzelecektir.
- Hastalık nedeniyle yapılan proktokolektomi ameliyatlarında erkeklerde impotans (sertleşme sorunu) ve meni ejakülasyonu sorunları olabir, aynı ameliyat bayanlarda ağrılı ilişkiye neden olarak çocuk sahibi olma oranlarını düşürebilir.
Kortikosteroid kullanımı
İBH lı emziren annelerde yapılan çalışmalarda 50 mg IV prednızolon kullanımı ile anne sütüne geçiş miktarının oldukça az olduğu ve klinik öneminin olmadığı söylenebilir.
5- ASA kullanımı
5 asa preparatları emziren annede güvenle kullanılabilir. Nadir olarak bebekte ishal yapabilir. Bu konuda takipte olunmalıdır.