Kalın Bağırsak Hastalıkları

1

Bağırsak Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar?

Kalın Bağırsak Hastalıkları

Kalın bağırsak hastalıklarına Gastroenteroloji ve genel cerrahi bölümleri bakar. Cerrahi yöntemlerle tedavi edilecek durumlarda genel cerrahi ön plana çıkar ilaç tedavileri ile yönetilmesi gereken hastalıklara da ağırlıklı olarak Gastroenteroloji Bölümü bakar.

2

Kalın bağırsak hastalıklarının belirtileri nelerdir?

  • Karın ağrısı sancılar
  • Gaz ve Şişkinlik
  • Kabızlık
  • Tane tane büyük abdest yapma
  • Dışkıda kan görmeye
  • Kronik ishal
  • Kansızlık
  • İştahsızlık
  • Zayıflama

3

Kalın bağırsak hastaları hangi testle anlaşılır?

1.Büyük abdest testleri

  • Dışkıda gizli kan
  • Dışkıda parazit
  • Amip Antijen testi
  • Giardia Antijen testi
  • Clostridium difficile toksin a ve b
  • Dışkı kültürü

2. Ayakta direkt karın grafisi
3. Kontrastlı tüm Batın tomografisi
4. Tüm Batı emar kontrastlı
5. Kolonoskopi
6. Tümör işaretleyicileri

  • Cea
  • Ca 19-9
  • CA 72-4

7. Anorektal endosografi
8. Anal manometre

4

Kalın Bağırsakta yara olduğu nasıl anlaşılır?

Dışkıda gizli kan pozitifliği özellikle sağ kolon lezyonlarında görülebilir. Bunun dışında en iyi sonuç direk gözlemsel bir inceleme yapan kolonoskopi ile olur.

5

Kolon Bağırsak Kanseri

Kolon kanseri erkeklerde akciğer kanserinden sonra ikinci sırada görülür. Bayanlarda ise meme kanserinden sonra ikinci sırada gelmektedir. Elli yaşından sonra sıklık artmaktadır. Bu nedenle bir çok ülkede hem kadınlarda hem erkeklerde 50 yaşından itibaren tarama kolonoskopisi önerilmektedir

6

Kolon kanseri belirtileri

Kolon kanseri bağırsağın hangi bölümünü tuttuğuna göre değişik belirti ve bulgular verebilir. Sağ kolon ve çekum bölgesinde görülen kanserlerde bu bölgede dışkı yumuşak ve sıvıya yakın olduğu için kanser ilerleyinceye kadar hiçbir bulgu vermeyebilir.

Öte yandan sadece halsizlik tek bulgusu olabilir. Halsizliğin genellikle sebebi hafif de olsa kan kaybına sürekli sebep olmazsa ve buna bağlı demir eksikliği kansızlığı oluşmasıdır.

Kalın bağırsağın sol tarafında olan tümörlerde ağrı sancı kanama kısmi tıkanma bulguları görülebilir. Sol tarafta ve çıkışa yakın bölgelerde dışkı sertleştiği için belirti ve bulgular daha gürültülü olacaktır.

İleri evrelerde halsizlik yorgunluk zayıflama bitkinlik ön plana çıkacaktır.

Belirti ve bulgulara bakarak kolon kanserinin evrelerini tahmin etmek yanıltıcı olur. Örneğin İleri evre bir sağ kolon tümörü uzun süre hiçbir belirti vermeyebilir.

7

Kolon kanseri taraması nedir?

Günümüzde kolon kanseri taraması açısından en çok kabul gören ve kullanılan metod, ailede kolon kanseri öyküsü veya kolon polibi olmayan kişilerde 50 yaşından başlayarak 10 yılda bir yapılan kolonoskopidir.

Bunun dışında dışkıda gizli kan kolonoskopi bakılmayan aralarındaki yıllarda kullanılır.

Birçok merkezde check-up testleri arasında yer alan karsino embriyonik Antijen (CEA), CA19-9 ve CA 72-4 gibi tümör işaretleyicileri tarama amaçlı kullanılabilir ancak bunların hassasiyeti erken kanserleri yakalamakta çok güçlü değildir. Yani kolonoskopi ile tanı koyduğunuz bir kanser olgusunda bu işaretçiler kanda normal çıkabilir. Dolayısıyla bu tümör işaretleyicileri erken tanı için kullanılması durumunda tek başına bunlara dayanarak hareket edilmez.

Dışkıda ve kanda bazı tümör işaretleyicileri ve genetik değişiklikler ticari olarak araştırılmakta ancak henüz rutin Kullanıma girmemiştirler.

8

Kolon kanseri taraması nasıl yapılır?

En güvenilir kolon kanseri taraması testi kolonoskopidir. Bunun dışında kullanılacak diğer yöntemlere tek başına yeterli olmayabilir.

9

Kanser taraması yaptırmak istiyorum, ne yapabilirim?

İstediğiniz herhangi bir Gastroenteroloji bölümüne başvurarak kolonoskopi yaptırabilirsiniz.

10

Ailesinde kolon kanseri olanlar ne yapmalı?

Ailesinde kanser olanların daha dikkatli olması en ufak bağırsak şikayetleri olduğunda gastronotoloji doktoruna görülmeleri gerekir. Kansere yakalanan yakınının yakalanma Yaşı da önemlidir. Hasta yakını yakalandığında 50 yaşının altında ise bu kişinin diğer yakınları 40 yaşından itibaren kolonoskopi taraması olmalıdır. Diğer bir deyişle yakalanan kişinin 10 yaş eksiğinden itibaren taramalar başlamalıdır. Diğer yaş aralıklarına da 10 yaş eksilterek taramaya yapılması önerilir.

11

Kanser anneden babadan geçer mi?

50 yaşından sonra gelişen kolon kanserlerinde genetik olma terimi pek kullanılmaz. Çünkü bu yaştan sonra herkes kolon kanseri potasına girmektedir. Genetik olarak geçiş gösterebilecek kolon kanseri tiplerinde genellikle indeks vakalar 50 yaşının altındadır.

Lynch sendromu (Herediter non-polipozis kolorektal kanser), FAP (ailevi adenomatöz polipozis), peutz-Jegher sendromu, gardner sendromu gibi ırsi geçiş gösteren kolorektal kanserler yanında başka kanserleri de hastalara yaşatabilen ailevi sendromlar vardır.

Abone olunuz
Bildir
guest

0 YORUM ve SORULAR
Inline Feedbacks
View all comments