KAPSÜL ENDOSKOPİ

Ana Sayfa  /  İşlemler  /  Kapsül Endoskopi

Kapsül endoskopi nedir, Kimlere yapılır ?

kapsül endoskopi

Kapsül endoskopi, ince bağırsakları inceleme amaçlı kullanılan hap şeklinde bir kameradır.

Kapsül kameralarının değişik tipleri mevcuttur. Sadece önden gören, her iki ucunda kamerası olan ve çepeçevre 360 derece görebilen dörtlü kamerası olan sistemler mevcuttur. 

Bazı kapsül endoskopilerinde hasta gövdesi üzerinde  cep telefonu benzeri bir alıcı taşır. Bu alıcı ince bağırsaklardaki kapsülden gelen görüntüleri kaydeder. Görüntüler radyofrekans dalgası şekli ile içeriden dışarıya gönderilir. Bu tip kapsülleri dışkıda takibe gerek yoktur. Dışkı ile atıldığında kayıt sona erer.

Diğer bazı tiplerde ise görüntüler kapsülün kendi içerisindeki belleğe depolanır ve hasta kapsülü dışkıdan özel bir plastik süzgeç sayesinde elde etmek zorundadır. Elde edilen kapsül veri ve görüntü analiz için doktorun ofisine götürülmelidir. 

> Kapsül Endoskopi Nasıl Yapılır?

Kapsül Endoskopi Nedir ? Kimlere Yapılır ?

Kapsül endoskopisi esas itibari ile mide veya kalın barsaklar için değil ancak ince barsakların incelenmesi için üretilmiştir. Midenin ve kalın barsakların genişliği göz önüne alındığında bu durum anlaşılacaktır. Kapsülün istemli hareket ettirilmesi şimdilik söz konusu değildir. Bu nedenle mide ve kalın barsak içinde kapsülün duruş şekline bağlı olarak ideal görüntü alınamayabilir. Oysa ince barsak ancak kapsülün geçebileceği darlıkta olduğu için seyri esnasında ince barsağı gösterecektir. Dolayısıyla kapsül endoskopi, ideal olarak ince barsakların incelemesinde daha uygundur ve daha güzel sonuçlar vermektedir.

Kapsül endoskopi

Kapsül endoskopi hangi amaçla yapılır?

Sebebi bulunamayan kansızlığın araştırılması

Demir eksikliği kansızlığı bulunan hastalarda yapılan araştırmalarda midede veya kalın barsakta endoskopik tetkiklerle inceleme sonunda kanama kaynağı bulunamadığı durumlarda ince barsaktan şüphelenilir. İnce barsaklarda kanamaya neden olabilecek lezyonu görmek için çift balon enteroskopi denilen metot kullanılabilir. Ancak bu işlem çok az merkezde yapılan hasta ve hekim açısından oldukça zor olan vakit alıcı ve pahalı işlemlerdir. Dolayısiyle böyle bir zorluğun öncesinde daha basit, kolay ve hasta tarafından çok daha zahmetsiz kapsül endoskopi işlemi tercih edilmelidir.

Sebebi bulunamayan karın ağrıları

Aynı şekilde endoskopi, kolonoskopi, tüm batın BT ve MR ile bazı vakalarda karın ağrısı izah edilemez. Bu durumda da uzunluğu 3-4 metreyi bulabilen ince barsakların videosunun kapsül endoskopi ile çekilmesi bir sonraki basamak olacaktır. 

Crohn Hastalığının takibi

Tedavi altındaki Crohn hastalarında yakınmaları devam ettiğinde hastalığın aktif mi remisyonda mı olduğuna karar vermekte zorlanıldığında direkt olarak görülemeyen ince barsak segmentlerinin kapsül endoskopi görülmesi etkin olacaktır.

Çölyak hastalığı

Çölyak hastalığı kliniği olan hastalarda bazen tutulan alanlar yama tarzında olduğundan normal endoskopi ile tanı konamayabilir . Bu durumda tüm ince barsakları gösteren kapsül endoskopi incelemeleri normal endoskopi ile ulaşılamayan mesafalerdeki lezyonları görmekte faydalı olacaktır. 

Kapsül endoskopi için hazırlık nasıl yapılır?

Hastalar işlemden önceki son 12 saat aç olması istenir. Bazı ötorler kapsül endoskopi için kolonoskopi hazırlığı benzeri bir hazırlığı ayrıca yapmalarını öneriyor. Diğerleri ise buna gerek olmadığını düşünüyor. Benim şahsi görüşüm tam olarak kolonoskopi benzeri olmasa da hafif bir bağırsak temizliği uygun olur. Bazen ince bağırsak gazlarının çok sayıda küçük baloncuk yapmaları görüntüyü bozabilmektedir. Bu nedenle de hastalara son 2 gün içerisinde simeticon içerikli gaz giderici ilaçlardan 6 saatte bir son 12 saate kadar verilmesi uygun olur

Kapsül endoskopi işlemin yapılışı

Kapsül endoskopi kamerası, aktive edildikten sonra bir bardak su ile içilir.  Yuttuktan sonra iki saat ağızdan herhangi bir şey alınmaz.  sonrasında şeffaf, berrak, renksiz sıvılar ve ilaçlar alınmaya başlanabilir.  Dört saat sonra ise gıda ile beslenme başlanabilir. 

Ortalama sekiz ila on saat sonra kapsül makattan dışarı ulaşır.  Nadir vakalarda kapsülün çıkması 72 saati bulabilir. Gövde üzerinde dedektörlerle kayıt alan kapsül tiplerinde kapsülün dışkı gibi atılmasında tuvalete gitmesinde bir sakınca yoktur. 

Görüntüleri kendi üzerindeki  bellekte tutan kapsül kamera tiplerinde ise klozete yerleştirilen süzgeç şeklindeki bir plastik aparatla tuvalete düşmesi engellenir. Özel magnetik uçlu çubukla tutulan kapsülün üzerine su dökülerek temiz bir şekilde taşıma kabına konur ve analiz yapılmak üzere kliniğe ulaştırılır.

 

Kapsül Endoskopi Fiyatları

Özel hastanelerde ve muayenelerde kapsül endoskopi için alınan fark kullanılan kameraya göre değişiklik göstermektedir. Kapsül Endoskopi fiyatları 20.000tl – 35.000 tl arasında değişebilmektedir.
Prof. Dr. Yusuf Akcan’ın işlem ücretlendirmesini öğrenmek için iletişime geçin.
  +90 530 500 38 84 (sekreter)

Bizimle iletişime geçin

Abone olunuz
Bildir
guest

4 YORUM ve SORULAR
En eskiden
En yeniden En çok oylanan
Inline Feedbacks
View all comments