Mide Ülseri Nedir?
Ülser mide yüzeyindeki örtü şeklindeki epitel dokusunun aşırı asit veya tahriş edici kimyasal nedeni ile soyulması, açılan yaranın derinleşmesi ile oluşan durumdur.

Mide ülseri nedenleri
Mide ülserinin oluşmasında saldırgan faktörler şunlardır:
- Asit fazlalığı
- Helikobakter pilori
- Ağrı kesiciler ve aspirin
- Sigara
- Safra reflüsü
- Stress ülserleri
- Zollinger Ellison sendromu
Ülser Belirtileri Nelerdir?
- Midede yanma
- Midede kazıntı
- Epigastrik ağrı –> yemekler arasında ve gece daha fazladır.
- Midede dolgunluk hissi
- Gaz şişkinlik ve geğirme
- Yağlı gıdalara intolerans
- Göğüs ağrısı
- Bulantı, kusma
- İştaha değişikliği
- Açıklanamayan kilo kaybı
- Mide kanaması giriştiği zaman –> kahve telvesi şeklinde kan kusma, veya büyük abdestin siyah katran gibi olması
Ülser Teşhisi Nasıl Konur?
Endoskopi
Doktorunuz midenizde bir ülserden şüphelendiği takdirde endoskopi ile midenizin içine bakılması isteyebilir. Buna gastroskopi denir. Günümüzde gastroskopiler genellikle hasta uyutularak 5-10 dakika içerisinde yapılmaktadır.
Helikobakter pilori testi
Mide ve onikiparmak bağırsağı ülseri olan kişilerde sıklıkla helikobakter pilori bakterisi midede kolonize olmaktadır. Midede bu bakterinin varlığını değişik metotlarla test edilir.
Üre nefes testi
İşaretlenmiş karbon içeren üre ihtiva eden gıdalar hastaya yedirilir midede helikobakter pilori var ise üreyi parçalayan bakteri açığa işaretlenmiş karbondioksit salgılar. Bu karbondioksit Akciğerle atılır. Verilen nefes kapalı bir kaba toplanır. Ve işaretlenmiş karbondioksit tespit edilir. Testler arasında en doğru olanıdır.
Dışkı Antijen testi
mideden aşağı doğru dökülerek giden helikobakter pilori bakterileri dışkıda tespit edilebilmektedir. Doğruluk oranı % 95’lerdedir.
Hızlı Üreaz testi
Eğer hastaya gastroskopi yapıldıysa midemi kocasından alınan milimetre küçük bir doku örneği üre içeren küçük kuyucuklara konur. Mide doktoru neyin de bakteri var ise ortamdaki üreye amonyağa dönüştürür. Amonyakla beraber ortamın rengi kırmızıya döner
Baryumlu mide duodenum grafisi
Nispeten günümüzde giderek daha hızlı yapılan bir tekniktir. Radyolojik floroskopi cihazında kontrast verecek şekilde görüntülenen Baryum denen madde içirilerek mide iç yüzeyindeki ülserler tespit edilmeye çalışılır
Ülser Tedavisi Nasıl Yapılır?
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Mide ülseri engelleyici faktörler
Mide ülserinin engellemesinde engelleyici faktörler şunlar:
- Midenin bikarbonat salınımı
- Midede mukus salınımı
- Mukozal kanlanmanın iyi olması
Midenin normal fizyolojisi gözden geçirecek olursak midede parietal hücrelerinden asit salgılanır ve chief hücrelerinden pepsin salgılanarak gıdalar sindirilir. Bu arada mide kendi yüzeyi sindirmemek için epitel hücrelerinden salınan mukus yüzeye örtü gibi serilir. Bu mukus tabakası ve mukus tabakası içine salgılanan bikarbonat asit ve pepsinin mide yüzeyine temasını ve hasar vermesini önler.
Mide ülserleri hakkında daha fazla bilgi ve başkalarının sorduğu soruları görmek için diğer sitemizi ziyaret edebilirsiniz. saglikdanis.com
DİĞER MİDE HASTALIKLARI

MİDE ÜLSERİ
Mide Ülseri Nedir? Ülser mide yüzeyindeki örtü şeklindeki epitel dokusunun aşırı asit veya tahriş edici kimyasal nedeni ile soyulması, açılan yaranın derinleşmesi ile oluşan durumdur.

GASTRİTLER
Gastritler genel olarak mide iç yüzeyinin yani mide mukozasının iltihabi hücreler tarafından zarar görmesi… Kısaca mide yüzeyi iltihabı…

HELİKOBAKTER PİLORİ
Helikobakter Pilori Helikobakter Pilori Nedir? Helikobakter pilori midede asidinde barınabilen hemen hemen tek bakteridir. Bu mikrobun kendisini mide asidinden koruyabilecek doğal özellikleri olması nedeniyle mide

İNTESTİNAL METAPLAZİ
İntestinal metaplazi, mide yüzeyinin ince barsak yüzey hücreleri ile yer değiştirmesine denir. Mide kanserine az da olsa yatkınlık sağlar.

MİDE KANSERİ
Mide Kanseri Mide Kanseri Nedir? Mide kanseri midenin iç yüzeyinden yıllar içerisinde gelişir. Tam olarak kanser dokusu gelişmeden önce kanser öncüsü sayılabilecek doku değişiklikleri de