
Pankreas Kanseri
Pankreas, sindirim sisteminin bir parçası olan bir organdır. Karın boşluğunun arkasında midenin arkasında ve altında bulunur. İki ana işlevi vardır: yiyeceklerinizdeki proteinleri parçalamaya yardımcı olan sindirim enzimlerini yapmak ve kan şekeri seviyenizi düzenlemeye yardımcı olan insülin hormonunu üretmek.
Pankreas kanserine ne sebep olur?
Pankreas kanseri gelişimi için en büyük risk faktörü sigara içmektir. Sigara içenlerin, sigara içmeyenlere göre hastalığı geçirme olasılığı iki kat daha fazladır. Kontrol edilebilen diğer pankreas kanseri nedenleri, obezite ve işle ilgili belirli pestisitlere, boyalara ve diğer kimyasallara maruziyettir. Kontrol edilemeyen pankreas kanseri risk faktörleri arasında yaşlanma, , Afrikalı-Amerikalı karışık kökenli erkek olma, aile öyküsü, diyabet ve bazı genetik bozukluklar yer almaktadır.
Pankreas kanserinin belirtileri nelerdir?
Erken evrelerde pankreas kanseri hiçbir belirti vermeyebilir ya da ortaya çıkarsa belirtiler diğer hastalıklara benzeyebilir. Bu nedenle, hastalığın erken teşhis edilmesi zor olabileceğinden, genellikle “sessiz katil” olarak anılır. Semptomlar ortaya çıktığında, ciltte ve gözlerin beyazlarının sararması (sarılık), açık renkli dışkı, koyu renkli idrar, karın ağrısı, açıklanamayan kilo kaybı ve yorgunluğu içerir.
Pankreas kanseri nasıl teşhis edilir?
Pankreas kanserini teşhis etmek için, önce doktor eksiksiz bir fizik muayene ve tarih yapacaktır. Daha sonra kan, idrar ve dışkı testleri yapılabilir.
Bir doktorun pankreas kanserini teşhis etmek ve evrelemek için talep edebileceği ek testler
1. Anjiyogram: Bu tümör gibi bir kan akışı alanının engellenip engellenmediğini göstermek için kan damarlarını görüntüleyen bir X-ışını.
2. BT taramaları: Bunlar, vücudun enine kesitlerini gösteren ve ayrıca kanserin diğer organlara yayılıp yayılmadığını belirlemeye yardımcı olan X-ışınları türleridir.
3. Transabdominal ultrason: Burada karın bölgesindeki organların resmini oluşturmak için ses dalgalarını kullanılır ve pankreas tümörlerinin türleri ayırt edilebilir.
ERCP(endoskopik retrograd kolanjiyopankreatogram): Bu, doktorların pankreası boşaltan kanalları incelemesine izin veren bir tür kapsam testidir.
Endoskopik ultrason (EUS): Bu ERCP’ye benzer şekilde, ultrason probu içeren bir endoskopun ağıza ve mideden aşağıya sokulduğu ve daha sonra pankreası kanser taramaları için daha yeni bir prosedürdür.
Pankreas kanseri nasıl tedavi edilir?
Pankreas kanseri genellikle erken evrelerde hiçbir belirti göstermediğinden, genellikle sonraki aşamalarda bulunur ve bu da hastalığı iyileştirmeyi zorlaştırır. Pankreas kanseri tedavisi, kanserin evresine veya derecesine ve hastanın sağlığına bağlıdır. Tedavi seçenekleri arasında ameliyat, tümörü yok etmek için ablatif tedaviler, kemoterapi ve radyasyon bulunmaktadır.
Pankreas kanserini tedavi etmek için ameliyat gerekli olabilir
Bunun için iki tür ameliyat vardır: potansiyel olarak iyileştirici (testler tüm kanserin çıkarılabileceğini gösterdiğinde yapılır) ve palyatif (kanser tamamen çıkarılamadığında semptomları hafifletmek için yapılır).
En yaygın potansiyel olarak iyileştirici ameliyat, pankreatikoduodenektomi veya pankreasın başının ve bazen gövdesinin çıkarıldığı Whipple prosedürü olarak da adlandırılır. Bazı durumlarda, ince bağırsakların, safra kanalının, safra kesesinin, lenf düğümlerinin ve midenin parçaları da çıkarılabilir. Bu, prosedürü en iyi yapmakta deneyimli olan bir cerrah tarafından yapılan büyük bir ameliyattır.
Pankreas kanseri ameliyatının yan etkileri nelerdir?
Pankreas cerrahisinin komplikasyonları veya yan etkileri, uygulanan işleme, hastanın genel sağlığına ve diğer faktörlere bağlıdır. Çoğu hasta, ilaçla kontrol edilebilen postoperatif ağrı yaşayacaktır. Ameliyattan sonra kendinizi zayıf veya yorgun hissedebilirsiniz ve iyileşmeniz birkaç hafta ila aylar sürebilir. Whipple prosedürünün ardından şişkinlik, dolgunluk, mide bulantısı veya kusma yaşayabilirsiniz. Bu, genellikle vücudunuz iyileştikçe diyetteki değişikliklerle değiştirilebilir.
Pankreas kanserini tedavi etmek için ameliyatı takiben bazı komplikasyonlar arasında enfeksiyonlar, kanama, mideyi boşaltmada zorluk ve çeşitli cerrahi bağlantılardan sızıntı bulunmaktadır
Radyasyon tedavisi, pankreas kanserini tedavi etmek için kullanılabilir
Radyasyon tedavisinde (radyoterapi) kanser hücrelerini öldürmek için yüksek enerjili radyasyon kullanılır. Genellikle bir hastanede veya klinikte verilir ve tedavi süreci genellikle birkaç hafta boyunca haftada beş gün 30 dakikalık seanslardır.
Radyasyon tedavisi, tümörün neden olduğu ağrıyı hafifletmek için veya tümörün büyümesini engellemek için de kullanılabilir. Bazen ameliyat öncesi tümörü küçültmeye çalışmak için ameliyattan önce verilir veya ameliyattan sonra kalan kanser hücrelerini öldürmek için ameliyat sonrası verilebilir.
Pankreas kanseri radyasyon tedavisinin yan etkileri nelerdir?
Radyasyon tedavisi prosedürünün kendisi ağrısız olsa da, hastalar tedaviden mide bulantısı, kusma, iştahsızlık, ishal ve aşırı yorgunluk gibi yan etkiler yaşayabilir. Yan etkilerin çoğu ilaçlarla tedavi edilebilir ve çoğu tedavi durduktan birkaç hafta sonra düzelir.
Kemoterapi, pankreas kanserini tedavi etmek için kullanılabilir
“Kemo” olarak da adlandırılan kemoterapi, kanser için başka bir tedavi seçeneğidir ve vücuttaki kanser hücrelerini öldürmek için genellikle intravenöz olarak verilen ilaçlar kullanır. Lokalize değildir ve sağlıklı hücrelere de zarar verebilmektedir.
Ameliyattan önce veya sonra verilebilir, tek başına veya radyasyon tedavisi ile kombinasyon halinde verilebilir. Genellikle birkaç haftalık döngülerde, vücudun iyileşmesi için bir dinlenme dönemi ile birlikte uygulanır.
Kemoterapinin yan etkileri nelerdir?
Kemoterapi sağlıklı hücrelere de zarar verebileceğinden, genellikle yan etkilere neden olur. Burada Saç dökülmesi yaygındır. Çünkü kemoterapi saç köklerindeki hücrelere zarar verir. Kan hücrelerinin zarar görmesi enfeksiyonlara, morarmaya veya kolayca kanamaya, halsizliğe ve yorgunluğa neden olabilir. Ek olarak, sindirim sistemindeki hücrelerin zarar görmesi mide bulantısı, kusma, ishal, iştahsızlık ve ağız veya dudak yaralarına neden olabilir. Bazı kemoterapi ilaçları ellerde ve ayaklarda uyuşma veya karıncalanmaya neden olabilir.
Yeni Hedefli tedaviler, pankreas kanserini tedavi etmek için kullanılabilir
Hedefli terapide, hastalığı tedavi etmek için vücut tarafından üretilen maddeler veya bu maddelerin sentetik versiyonları (antikorlar, sitokinler ve kanser hücrelerini hedefleyebilen diğer bağışıklık sistemi maddeleri gibi) kullanılmaktadır.
Bir tür hedefe yönelik tedavi, immünoterapi olarak adlandırılır ve amaç, vücudun bağışıklık sistemini kanser hücrelerine saldırmaya teşvik etmektir.
Pankreas kanseri biyolojik tedavisinin yan etkileri nelerdir?
Hedefe yönelik tedavilerin yan etkileri, tedavi türüne göre değişir. Birçoğu grip benzeri semptomlara, alerjik reaksiyonlara, düşük kan sayımlarına ve hatta organ hasarına neden olur. Bazıları idrar yan etkileri ve hatta ikincil kanser gibi yan etkilere neden olabilir.
Pankreas kanseri tedavisinden sonra ne olur?
Tedavi tamamladıktan sonra doktorunuzla tüm takip randevularınıza gitmeniz çok önemli. Tedavinin bazı yan etkileri aylar, yıllar ve hatta hayatınızın geri kalanında sürecek ve tedavi edilmesi gerekecek. Kanserin nüksetmesini kontrol etmek için yakından izlenmeniz gerekecek. Takipleriniz muhtemelen fizik muayene, kan testleri ve BT taramalarını içerecektir.
Gelecekte pankreas kanseri için neler var?
Gelecekte yeni tedavi olanakları sunabilecek tıbbi ilerlemeler kaydedilmektedir. İncelenen tedavilerden bazıları arasında bir tür laparoskopik cerrahi, yeni tip radyasyon tedavisi, yeni kemoterapi ilaçları kombinasyonları, hedefe yönelik tedaviler (büyüme faktörü inhibitörleri ve anti-anjiyogenez ilaçları gibi), immünoterapiler (monoklonal antikorlar ve aşılar gibi), ve kişiselleştirilmiş terapiler vardır.