ENDOSKOPİK REFLÜ TEDAVİSİ ARBL

Anti Reflü Bant Ligasyonu

Reflü hastalığı günümüzde toplumun %30 40’ını ilgilendiren bir durumdur. Obezitenin de bir pandemi gibi büyük toplulukları etkilemeye başlanmasından sonra reflü de buna paralel olarak artmaktadır. Göğüste sıkışma hissi, ağza acı su gelme, substernal yanmalar gibi sık görülen yakınmalar yanında reflüye bağlı olduğu pek bilinmeyen inatçı kuru öksürük, ağız kokusu, dişlerin çabuk çürümesi gibi komplikasyonlarda görülmektedir. Reflü hastalığının tedavisi uzun süreli devam etmesi barrett özofagusu gelişmesi ve buna ek olarak da yemek borusu alt ucu adenokanserlerinin sıklığını arttırmaktadır.

Reflü hastalığında tedavide Hayat stili değişiklikleri ve ilaç tedavileri yanında klasik olarak cerrahi Fun duplikasyon ameliyatları yapılmaktadır.

Ancak günümüzde ameliyatlardan daha ekonomik daha hızlı ve daha güvenli endoskopik metotlar reflü tedavisinde popülerlik kazanmaktadır.

Anti reflü bant ligasyonu ile reflü tedavisi bunlardan birisidir.

ARBL İşlemi Kimlere Yapılmalı?

ARBL işleminin yapılması gereken durumlar şunlardır;

  1. Hayat stili değişiklikleri ve ilaç tedavisine rağmen reflü şikayetleri devam eden kişiler
  2. Uzun süreli ilaç tedavisinin yan etkilerinden kaçmak isteyen kişiler
  3. Yandaş hastalıkları nedeniyle reflü cerrahi tedavisini tolere edemeyecek olan kişiler
  4. Daha önce tüp mide veya değişik mide operasyonu geçiren kişiler

İşlem Nasıl Yapılır?

ARBL işlemi hastalar sedasyonla uyutulduktan sonra yaklaşık 8 ile 15 dakika kadar sürer. Yemek borusunun mide ile birleştiği bölgede küçük kurvatur tarafında başlanarak 4 ile 7 arasında bant ligasyonu uygulanır. Her bant ligasyon uygulandıktan sonra Alt yemek borusu büzgeci sıkılık açısından kontrol edilir. Alt yemek borusunda daralma şikayeti yaşanmaması için endoskopinin etrafını en fazla 280-300 derece çevrilecek şekilde bantlar atılır.

antireflü bant ligasyonu ARBL

Endoskoik Reflü Tedavisi ARBL Yaptıranlar

Endoskopik reflü tedavisi ARBL

BU hastamız 35 yaşında erkek hasta . ARBL tedavisinden 2 ay sonra ağza acı su gelme , üç yastıkla yatma gibi şikayetlerii geçen bir hastamız.

Kimlere Yapmamak Gerekir

Büyük çaplı hiatal hernisi olan kişilerde cerrahi fundoplikasyon metotları tercih edilmelidir.

Scroll to Top