KOLONOSKOPİ

Kolonoskopi Nedir ? Uyutarak Kolonoskopi Nasıl Yapılır?

Kolonoskopi, videoendoskopik cihaz ile anüsten yani kalın bağırsağın en son kısmından başlayarak, baş kısmına doğru sırasıyla rektum, sigmoid kolon, inen kolon, splenik fleksura, transfer kolon, hepatik fleksura, çıkan kolon, çekum ve appendix orifisi ve ince bağırsağın son kısmının (ileum) da gözle incelenmesine denir.  Aynı mesafe gerisin geriye dikkatli bir şekilde izlenerek anüsten dışarıya çıkıldığında işlem tamamlanmış olur.

Kolonoskopi işlemi esnasında görülen patolojiler kanser odakları veya poliplerden örnek alınabilir. Kanamaya yol açabilecek lezyonlar kolonoskopinin içerisindeki kanallardan geçirilebilen değişik aparatlar sayesinde yakılarak yok edilebilir. Polipler büyüklüğüne göre tümüyle çıkarılabilir.

Kolonoskopi işlemi esnasında görülen patolojiler kanser odakları veya poliplerden örnek alınabilir. Kanamaya yol açabilecek lezyonlar kolonoskopinin içerisindeki kanallardan geçirilebilen değişik aparatlar sayesinde yakılarak yok edilebilir. Polipler büyüklüğüne göre tümüyle çıkarılabilir.

Fiyat, işlem bilgisi ve randevu için butona tıklayarak arayabilirsiniz.

>>İÇİNDEKİLER

Kolonoskopi Ağrılı Bir İşlem midir ?

Günümüzde sedoanaljezi denilen metot ile hastaların uyutularak işlem yapıldığında ağrı olmaz.

İşlem sonrasında ise gaz ağrılarının olmaması için işlemde bağırsakları şişirmek için CO2 gazı kullanmak etkilidir. Zira karbondioksit gazı kolayca kana geçerek akciğer yoluyla atıldığından hasta uyanıncaya kadarki kısa sürede bağırsakları terk eder.

Kolonoskopi Kimlere ve Neden Yapılır ?

  • Karın ağrısını araştırmak
  • Demir eksikliği anemisi bulunan her yaştaki erkek hastalarda
  • Demir eksikliği anemisi bulunan menopoz sonrası bayanlarda
  • Kronik kabızlık araştırmak
  • Kronik ishal araştırmak
  • Son zamanlarda olan dışkılama alışkanlığı belirgin bir şekilde değişen kişilerde (kabızken ishal ishalken kabız olanlar, dönüşümlü olarak bir kabız bir ishal olanlar)
  • Dışkıda kan görme nedenini araştırmak
  • Kanlı ishal sebebini araştırmak
  • Herhangi bir şikayeti olmasa da 50, 60 ve 70 yaşındaki bay ve bayanlarda kanser tarama amaçlı
  • Elli yaşın altında barsak kanserine yakalanmış aile bireylerinin kaynak vakanın yakalanma yaşından on yıl öncesinde kanser taraması yapılması

Kolonoskopi yapılması için genelde yapılan hata bağırsaklarımdan hiçbir şikayetim yok ki denmesidir. Henüz bir şikayet oluşmadığı anda tanı konduğunda tedaviler tam olarak faydalı olabilir. Örneğin kolon kanseri oluşmadan kolon polipleri gibi öncü lezyonlar bulup çıkarılabilir. Böylece olası bir kanser hiç oluşmadan engellenmiş olur. Dolayısıyla tarama amaçlı kolonoskopinin gerekçelerini bilmek gerekir.

Kolonoskopi Hazırlığında Dikkat Edilecek Noktalar Nelerdir ?

Özet hazırlık

Bağırsak hazırlık uygulamaları merkezden merkeze ufak değişikler gösterebilir. Biz kendi hastalarımızda son bir buçuk gün ısırılarak tüketilen gıdaların alınmasını yasaklıyoruz. Hastalardan sadece içilebilecek şeffaf, renkli olmayan sıvıları tüketmelerini istiyoruz. Sıvı ağırlıklı diyet işleme son altı saat kalıncaya kadar serbest bırakıyoruz. 

Son altı saatte ise özellikle kolonoskopi işlemi uyutularak yapılacak kişilerde anestezi (sedoanaljezi) açısından aspirasyon riski olmaması için ağızdan hiç bir şey almamasını istiyoruz. İşleme yakın saatte tüketilen sıvı gıdalar mideyi terk etmedi ise hasta uyutulduğunda işlem sırasında kusarsa akciğerlere kusmuk sıvısının kaçışını engelleyemez ve bu kişide aspirasyon pnömonisi oluşmasına sebep olabilir. 

Bu tip uyutarak yapılan işlemlerde son altı saat ağızdan hiçbir şey alınmamasının sebebi budur.

Kolonoskopi için bağırsak hazırlığı, temizliği nasıl yapılmalıdır ?

İshal nedeniyle kolonoskopi yapılacak hastalarda bağırsak hazırlığı ertesi güne işlem yapılacak şekilde süresi daha kısa tutulabilir. Kabız olanlarda ise temizliğin tam olabilmesi için iki güne kadar uzatılabilir

Hastanın 60 yaş üzerinde olması, diyabet ve böbrek hastalığı gibi eşlik eden ek sorunlarının bulunması durumunda kullanılacak ilaç seçenekleri değişecektir. Ayrıca barsak gazlarının yüzeyde baloncuk yaparak görünümü bozmasını engellemek için kullanılan gaz giderici şuruplar mevcuttur.  Hangi müshil ilacın kullanılacağına doktorunuz karar verecektir.

Tüm hazırlık boyunca ağzınızla ısırabileceğiniz hiçbir gıdayı tüketmemelisiniz. Öte yandan sadece içebileceğiniz ve sevdiğiniz her türlü sıvı gıdayı bol miktarda tüketmelisiniz. Bunlar arasında çay, çorba, meyve suyu, hoşaf, maden suyu, cacıksız ayran, süt, tanesiz çorbalar sayılabilir. Kolonoskopi işlemine 2 saat kalıncaya kadar sıvı gıdalar tüketilmeye devam edilebilir. Böylece hastanın aç veya susuz kalması engellenmelidir.

Kolonoskopi diyetinde nasıl yapılır ?

  • Yeşillikler ve lifli gıdalar olmamalıdır.
  • Posasız şeffaf ve mümkünse bu renksiz ( özellikle kırmızı ve mor renkli olanlar yasaktır ) sıvılar tüketilmelidir.
  • Açık çay, et suyu, meyve suyu, çorbalar, kahve, soda, spor içecekleri ve normal su olabilir.

 

Kolonoskopi Öncesi Bağırsak Temizliği Niçin Önemlidir ?

Kolonoskopinin optimum sayılması için bağırsak temizliği en önemli noktadır. Temiz bir bağırsakta, ileuma kadar yapılan bir inceleme ile hastada kolon kanserine ait bir aile öyküsü yok ise, temiz bir kolonoskopi sonrasında genel olarak 10 yıl kadar tekrar kolonoskopi ihtiyacı kalkacaktır. Kirli bir bağırsakta ise küçük polipler, kanama odağı olabilecek anjiodisplazi denilen damar yumakları gözden kaçabilir.

Kolonoskopi ne kadar sürer ?

Tanısal bir kolonoskopi ileumun son 15 cm sini görecek şekilde izlenmesi yaklaşık 10 dakika kadar sürer. Hastanın bağırsaklarında yapışıklık olması, Daha önce batın içi operasyon geçirilmesi ve şişmanlık gibi nedenlerle işlem uzayabilir.

Ayrıca polipektomi, EMR , argon plazma koagülasyonu, metal klip uygulaması gibi girişimsel işlemler işlem süresini uzatır.

Barsak temizliğinin iyi olmaması, işlemde karbondioksit yerine oda gazı ile bağırsakların şişirilmesi yine işlem suresini uzatan faktörler olacaktır.

kolonoskopi fiyatları

Sanal Kolonoskopi veya Kapsül Kolonoskopi Geleneksel Kolonoskopinin Yerini Tutar mı ?

Hayır. Zira sanal kolonoskopide de kapsül endoskopisinde de polip alma, biopsi alma, kanayan bir odağı kanamayı durdurma gibi işlemler yapılamamaktadır. Bu nedenle sanal kolonoskopi ve kapsül endoskopisi sadece tarama amaçlı veya geleneksel kolonoskopi yapılmasına engel durumların varlığında tercih edilmelidir.

Kolonoskopi

Kolonoskopi sonrası dikkat edilecek hususlar nelerdir ?

Kolonoskopi esnasında karbondioksit gazı kullanıldı ise hasta uyanıncaya kadar bağırsaklara verilen karbondioksit gazı kana geçer ve akciğer aracılığı ile atılır. Bu şekilde hastada bağırsaklarda Ağrı yapacak bir gaz distansiyonu olmayacaktır. Öte yandan oda havası kullanılarak kolonoskopi yapılan vakalarda kişi de birde irritabl bağırsak sendromu gibi spazm artışı olan bir durum söz konusu ise oda gazı kolayca bağırsaklardan atılamayacağı için bu kişilerde bir miktar gaz sancısı olabilir.

 İşlemde herhangi bir komplikasyon söz konusu değil ise ilk 1 saat içerisinde gaz sıkışması veya gaza bağlı şişkinlik giderek azalır ve kaybolur. Ancak hastada nadir de olsa giderek artan bir karın ağrısı, gaz sancısı görülüyorsa işlemi yapan doktor ile görüşülmelisiniz. Düşük de olsa perforasyon riskini akılda tutulmalıdır. Küçük perforasyonlar yine kolonoskopi ile metal klip veya benzeri metal klip aparatları ile kapatılır. Bunlar yeterli olmaz ise cerrahi müdahale ile açıklık kapatılır.

Kullandığınız ilaçlarda değişiklik yapmak gerekir mi ?

Kolonoskopi hazırlığı öncesinde kullandığınız diğer ilaçlar hakkında doktorunuza bilgi vermelisiniz. Doktorunuz bunların bazılarını geçici olarak kesebilir veya devam etmenizi isteyebilir.

  • Diyabet ilaçları hazırlık sırasında kan şekeri düşmesini engellemek için doktorunuzca kesilebilir.
  • Hipertansiyon ilaçları yakın tansiyon takibi ile alınabilir.
  • Kan cıvıltıcı ilaçlara hastanın kliniğine göre karar verilir. Bazı durumlarda bu ilaçların kesilmesinde esas veren doktor sakınca görmez kesilebilir derse kesilirler. Bazen da kesilmesine onay verilmez. Bu durumda ilaçlar devam edilir. Ancak girişimsel işlemlerde kanama riski olabileceğinden bazen kısa etkili düşük molekül ağırlıklı heparinler ile değiştirtilebilirler.
  • Aspirin, ağrı kesiciler ve demir hapları mümkünse kesmek gerekir. Barsak yüzeylerinde küçük kızarıklıklar ve aftöz ülserler sebep olarak tanısal zorluklara sebep olabilirler.

Kolonoskopi yaptıranlar bir sonraki kolonoskopiyi ne zaman yaptırmalıdır ?

Risk faktörü olmayan hastalar 10 yılda bir aile öyküsü olanlar 5 yılda bir ve polip alınan kişilerde ise polibin tipine göre 2 ila 3 yıl arasında tekrar yaptırmak gerekebilir

Kolonoskopi işleminin riskleri var mıdır ?

Kolonoskopinin tüm dünyada var olan riski 5000’inde 1’den daha az olan delinme riskidir. Ancak bu risk girişimsel işlemlerde büyük polip alınması, şiddetli akut kolit halinde yapılan kolonoskopilerde bir miktar daha yüksek olabilir. Bunun dışında kolonoskopi yapılmasının özel bir zararı ve riski yoktur. Sedoanaljezi ile uyutulma işlemi anestezi bölümü tarafından takip edilen bir işlem olmakla beraber ek sorunu olmayan (kalp hastalığı, KOAH gibi) hastalarda güvenle yapılmaktadır.

Kolonoskopi işlemlerinde karbondioksit gazı kullanımının önemi

Konvansiyonel metotlarda kolonoskopi cihazı normal oda gazı ile bağırsakları şişirerek görüşü sağlar. Bilindiği gibi oda gazı oksijen ve nitrojen gazından oluşur. Bu gazların bağırsak içerisinde kalmasıyla bazı vakalarda işlem bittikten sonra gaz sancısı hem hastayı hem de doktoru sıkıntıya sokabilmektedir. Ağrı eşiği düşük bazı hastalarda bazen yeniden kolonoskopi yapılarak bu gazların aspire edilmesi uzaklaştırılması gerekebilmektedir.

Karbondioksit insflatörü olan merkezlerde kolonoskopi işlemi sırasında bağırsak içerisine karbondioksit gazı verilerek şişirildiği takdirde ise, karbondioksit gazı bütün membranları çok kolay geçebildiğinden işlem esnasında ve sonrasında hızlıca akciğerlerden uzaklaştırılmaktadır. Böylece hasta sedasyondan henüz uyandığında dahi bağırsak gazlarından Kurtulmuş olmaktadır. Böylece karbondioksit gazı kullanılması hem hastaya konfor hem de doktoru gazları almak zorunda bırakmadığından dolayı zaman kazandırmaktadır.

Anlaşmalı Kurumlar

Özel Sigortalar

  • Acıbadem Sigorta
  • Axa Sigorta
  • Mapfre Sigorta
  • Allianz Sigorta

Anlaşmalı olduğumuz tüm özel sigortaları görmek için tıklayınız.

Kamu Kuruluşları

  • SGK
  • ES emeklilik
  • PTT
  • TBMM

Anlaşmalı olduğumuz tüm kamu kuruluşlarını görmek için tıklayınız.

Kolonoskopi Fiyatları

Özel hastanelerde ve muayenelerde kolonoskopi fiyatları 2500 – 7000 tl arasında değişebilmektedir.

Prof. Dr. Yusuf Akcan’ın işlem ücretlendirmesini öğrenmek için iletişime geçin.

  +90 532 652 5206 (sekreter)

Abone olunuz
Bildir
guest

18 YORUM ve SORULAR
En eskiden
En yeniden En çok oylanan
Inline Feedbacks
View all comments