Yemek Borusuna Stent Takılması
Yemek Borusu Stentleri Nelerdir ?
Yemek borusu darlığının geçici veya kalıcı olarak genişletilmesine yarayan enstrümanlardır. silikon ve metal olabilirler. Kalıcı olarak takılmak istendiğinde kapsız olanlar tercih edilir. Belli bir süre sonra çıkarmak isteniyor ise dışı plastik kaplı metal stentler daha uygundur. Kapsız metal stentler dokuya tutundukları için kayma veya çıkma veya sonradan çıkartılma söz konusu olmaz. Plastik kaplı metal stentler ise yeterince kalıcı genişlik sağladığına inanıldığında çıkartılabilirler.
henüz rutin uygulamada tam bir uygulama sahası bulamazsa da biyolojik olarak kendiliğinden sonradan eriyen stentler de mevcuttur. Burada amaç sonradan çıkarmaya ihtiyaç kalmamasıdır.
yemek borusundaki Varislerin kanamasını baskı uygulayarak durdurmak için de üretilmiş stentler mevcuttur.

Hangi Durumlarda Yemek Borusuna Stent Takılması Gerekir?
Yemek borusunun değişik nedenlerle daralması veya tıkanması veya dıştan bası sonucunda hasta yutamaz hale geliyor ise esas neden ameliyatla ortadan kaldırılamıyor ise kendiliğinden genişleyen stentler takarak hastanın yutması yeniden sağlanabilir.
- Yemek borusu kanserleri
- Mediastende kitleler ve bası yapan lenf nodları
- Akciğer kanserleri

Yemek Borusuna Stent Nasıl Takılır?
endoskopi ile dar Segment ne kadar gelinir. darlan içerisinden ince bir Kılavuz tel geçirilerek midye kadar ulaşılır. kılavuzun mide içerisinde olduğundan emin olmak için darlığın proksimaline Balon kateter ile oklüzyon yapılarak kontrast madde enjekte edilir kontas maddenin mideye geçtiği ve mide pillerini gösterdiği anlaşıldığında kılavuzun doğru yerde olduğu tespit edilmiş olur. aynı görüntüleme esnasında dar segmentin uzunluğu hakkında da fikir sahibi olunmalı ve buna göre takılacak stentin uzunluğu hesaplanmalıdır. Stentin uzunluğu dar segmentin uzunluğundan ne çok uzun ne de kısa olmamalıdır. Darlığın proksimali ve distalinde yaklaşık 2 santimetre kadar fazla bir segmenti de içine alacak şekilde stent açılır.
Kılavuz tel özefagus stentini kaydı kaydırarak taşıyabilmek için yeterince güçlü değil ise ince bir plastik kateter aracılığıyla başka güçlü bir Kılavuz tel ile değiştirilir. daha sonra Kılavuz Tel üzerinden Özofagus stenti kapalı vaziyette darlığın içerisinden geçirilir ve skopi altında calı bir şekilde görülerek açılır. Kılavuz tel ve stentin taşıyıcısı stent açıldıktan sonra çıkartılır. burada ve youtube kanalımızda özofagus stent taktığımız vakaların videolarını bulabileceksiniz.
Yemek Borusuna Stent Takılamayacağı Durumlar
Bazı durumlarda yemek borusuna stent takılması faydadan çok zarar getirebilir.
- İşlemi kaldıramayacak kadar genel durumu bozuk olan hastalarda,
- Teknik olarak Kılavuz telin darlıktan geçerek mide içerisine geçtiğinin gösterilemediği durumlarda ,
- Yutma zorluğunun tanısı anında sadece yemek borusunda değil orofarinkste de sebebi bulunduğu durumlarda